08 December 2009

Despre toate pe scurt - De la Big Bang la ADN

In ceea ce priveste stiintele naturii am cunostinte foarte superficiale. Am cunostinte dintr-astea de almanah, putin peste nivelul de "stiati ca...". dar nu mult peste. Ca sa mai ridic procentul putin am citit de curand Bill Bryson Despre toate pe scurt - De la Big Bang la ADN (titlul original: “A Short History of Nearly Everything”) aparuta la Curtea Veche.

Cartea are multe capitole si multe poze. Capitolele cuprind informatii generale, dar inteligibile, spuse pe un ton vioi despre: aparitia pamantului, sistemul solar, roci, descoperirea substantelor chimice, aparitia omului, aparitia si disparitia unor animale, etc.

Bill Bryson parca zice o poveste si presara printre informatii seriose glume neserioase. O lectura tare placuta. Va dau bonus niste elemente de trivia spre a incuraja citirea cartii:

TRIVIA:
Atunci cand ne indreptam privirea spre cer putem vedea o foarte mica parte a universului. De pe Pamant, cu ochiul liber vedem 6,000 de stele. Circa 2,000 pot fi vazute dintr-un singur punct.

Daca scoateti un panou de sticla foarte vechi din fereastra unei catedrale vechi, veti vedea cu ochiul liber ca e mai groasa la baza decat la varf. Da, e de vina gravitatia.

Calamarul urias este cel mai mare nevertebrat. Botul sau (nedigerabil) se acumuleaza in stomacul casalotului formand substanta "chihlimbarul cenusiu" care este folosit ca fixator pentru majoritatea parfumurilor cunoscute.

Va urma

2 comments:

fcb said...

Hmm... foarte interesant. Mie mi-a plăcut "A brief history of time" a lui S. Hawking. Înainte s-o citesc credeam că e slăbuță, dar chiar e bună ca rezumat al cunoștințelor umane; în a doua parte a cărții în principal cunoștințe de fizică dar în rest și astronomie, biologie, etc. Nu-i deloc plictisitor scrisă și citind-o mi-am clarificat unele noțiuni, din nou, în principal de fizică contemporană.

Monica JITARIUC said...

multumesc pentru comentariu si sugestie.