04 September 2007

Live Fast, Die Young

Asa.
Deci o revista engleza "The Journal of Epidemiology and Community Health" a studiat cantitativ care este riscul la care se expun starurile rock si in general artistii ce canta. Studiul se numeste "De la Elvis la Eminem"

Populatia analizata:
1 050 cantareti si muzicieni care s-au remarcat intre 1956 (Elvis Presley)si 1999 (Eminem) cu o ceva gen piesa intr-un top semnificativ. Deci Britney si alte epave dintr-astea nu sunt incluse.

Genurile concernate:
"Rock, punk, rap, r'n'b, electronica si new age". Din sfera autodistrugerii au exclus: blues-ul, jazz-ul, country si alte asemenea considerate a priori putin destructive.

Calcule:
Pentru fiecare om din panel :) au calculat longevitatea dupa primul succes (cat a mai trait, gen) si cifra a fost raportata la longevitatea globala.

Concluzii:
-100 din 1 050 au murit pe la 42 de ani (nord- americani) si pe la 35 (europeni, in special britanici)
-intre anul 20 si 25 de la dobandirea celebritatii ai cam pus-o, riscul fiind cel mai pronuntat (adica te apuca nebuniile la cap si iti vine sa te sinucizi). Daca depasesti 25 de ani dupa succes, cica nu te mai apuca nimic
-coma alcoolica sau abuz de droguri: cauza mortii a 1 din 4 subiecti

Ce zic astia dupa studiu:
-ca industria muzicala tre sa fie responsabila si sa incerce sa pastreze sanatatea celor implicati
-cica cf unui sondaj britanic 1 din 10 tineri intre 7-16 ani vrea sa se faca popstar cand va fi mare.

Si, dupa ce s-au chinuit oamenii atata sa faca studiu , ajung la concluzia ( insa, iata, stiintifica) : popstar-urile si rockstar-urile mor mai tinere si deci e mai bine sa canti blues sau jazz.

Totusi, studiul nu a reusit sa raspunda la ipoteza initiala: "contribuie celebritatea la reducerea longevitatii sau oamenii aia ce cantau erau predispusi ei sa moara de tineri."

Ta.nanana...mai multe aici (fr), deci cre ca e suficient.

1 comment:

Anonymous said...

thank god we are not famous...and we'll all live long and boring lives!for crying out loud!