21 June 2007

Esti proasta ca noaptea

Vroiam doar sa va zic ca mie imi plac azi nectarinele si expresia "esti proasta ca noaptea".

De unde vine expresia asta?

Adica noaptea e proasta?

Am cautat cateva explicatii in capul meu si nu am gasit.

1.
Am gasit una pe net, pe site-ul ziarului Moldova Suverana (scuze nu merge sa pun link-ul, nu stiu de ce...):
"S-a constatat ca din rindul celor mai nenorocite domnisoare fac parte cele care ziua sunt frumoase, iar noaptea proaste", scrie marele ginditor Grigore Vieru"

2.
ce inseamna quot esti prost proasta ca noaptea: e intuneric in capul tau asta inseamna, ca nu ai nimic in cap noaptea inseamna lipsa totala a luminii proasta ca noaptea inseamna lipsa totala de inteligenta, iti bubuie capul de tont ce esti.

Cam atata...dar mie mi se pare draguta expresia asta: "esti proasta ca noaptea". Mi-ar placea sa se termine un spot asa "Daca nu cumperi biscutii Ulpio inseamna ca esti proasta ca noaptea!"...dar nu se termina asa nici una.

10 comments:

roxxxybel said...

ptr ca toate proastele cumpara ulpio -- si nu au cum sa se jigneasca singure

Anonymous said...

si cele care sunt ziua proaste si noapte frumoase?

Monica JITARIUC said...

:))

Anonymous said...

io unu' intrezaresc prin negurile amintirilor mele din copilarie descatusanta expresie "esti urita ca noaptea". de a avut curaj (gindul cu pricina) sa se infiripe mai intii si sa persiste pina la semicertitudine e posibil sa fie din cauza ca "esti urita ca noaptea" sa fi fost o expresie foarte populara in vremurile acelea. deci e posibil, pe criteriul uzului verbal frecvent, sa avem de-a face cu expresia originala/nara. marele etimolog din mine care se pare ca tocmai s-a trezit exact acum cinci minute indrazneste sa se aventureze si sa creada mai departe ca nu stie daca de la "urita" la "proasta" avem de-a face cu o innobilare sau cu o depreciere semantica... din aceste considerente este convins ca tocmai a facut o mare descoperire pe tarimul gramatical, in care, se stie, cu greu se mai poate inova in zilele si in limba pe care le traim: exista echivalenta semantica!
stiu ca de fapt topicul era despre uleiuri si despre necazuri nocturne legate de lubrefiere, dar nu m-am putut abtine sa nu va impartasesc aceste ginduri pentru ca de fapt, sincer recunosc, am o mare dilema: cum dracu nu retin si eu ceva cu adevarat interesant din copilaria-mi?!

Monica JITARIUC said...

cezarica, tie iti plac biscuitii?

Anonymous said...

maninc la greu biscuiti, dar asta nu inseamna ca-mi si plac, ca sa-ti raspund la intrebare. tinjesc si eu dupa niste uleiuri, ce vrei, nu mai vad ambalajul de continut de pofta...:)

Anonymous said...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Até mais.

Monica JITARIUC said...

mai rodrigo mai...pai tu cum naiba sa gasesti postul asta interesant? pai stii tu ce-i aia sa fii prost ca noaptea?

ti-a zis cineva vreodata asa...

cat despre tricouri personalizate...sa fie la voi acolo!

:)

Anonymous said...

monica, de ce cauti un raspuns asa de departe? noaptea dormi!; activitate cerebrala, scazuta rau!; ghici ce rezulta?

Monica JITARIUC said...

a....multumesc ....

era greu :)