19 June 2007

De ce la unii merge treaba?


Noi in Romania nu ne putem asocia nici chiar intr-o mica asociatie care sa aiba ca obiectiv inlaturarea zapezii din fata casei. In Franta, oamenii sunt extrem de asociativi...da-le un motiv si o pun de un comitet sau de o asociatie. (da, uneori exagereaza)


De exemplu, exista un Comitet al Comerciantilor de pe Champs Elysees. Toti patronii de magazine de pe celebrul bulevard sunt parte a acestui comitet. Si comitetul asta are un presedinte. Era pana de curand directorul magazinului Louis Vuitton. Asta cica avea multa treaba si nu se prea preocupa de comitet: prezentari de moda, fete, Milano, etc...asa ca membrii comitetului au facut un puci si l-au dat jos pe presedinte si au pus alt presedinte. (pe care l-am cunoscut si care este foarte misto si vorbaret si simpatic)


Si imi povestea omu asta - ce era directorul unui mare magazin de pe Champs Elysees - ca fiecare firma plateste iluminatul bulevardului de Craciun in functie de cati pomi are in fata magazinului. Deci, nu primarie, nu bani publici. Vreti sa fie frumos si asa? Fiecare magazin plateste. De 20 de ani in Paris nu s-au schimbat luminile de Craciun de pe Champs Elysees. Iar anul asta, noul presedinte a comitetului comerciantilor a reusit sa obtina schimbarea luminilor de Craciun. Asa ca ...Comitetul are activitate si inca una foarte eficienta si misto.


Asa ca sa nu mai pomenesc de activitatile Comitetului Comerciantilor ca infratiri (jumellage-uri) cu diverse avenue-uri comerciale din lume (nu, cu Calea Victoriei n-au pentru ca minima conditie pentru a fi considerata strada comerciala e sa ai 4 metri de trotoar). Pe langa infratiri si evenimente comune si simultane pe diverse strazi comerciale din lume, Comitetul Comerciantilor de pe Champs Elysees mai organizeaza decorari speciale pe bulevard (cum a fost in septembrie Sarbatoarea Graului) si tot asa...


Mi se pare foarte tare!


p.s. Comitetul Comerciantilor de pe Champs Elysees are, desigur, si un site. Asta. Intrati pe site (fr) sa vedeti ce misiuni are Comitetul (una dintre ele: adaptarea "cotidianului practic" al strazii la evolutiile societatii") si sa vedeti muuulte dintre actiunile promovate si chiar puse in practica de catre comitet.(aka Syndicat d'Initiative et de Défense des Champs-Elysées )


Chapeau!

5 comments:

roxxxybel said...

comerciantii nosttrii de pe magheru sau victorie ti-ar raspunde sincer ca ei nu fac banii pe care ii fac aia de pe "chance elise", ca aici traiul e pe vatrai, ca totul e mai scump,
si tu stii ce chrii mari au ei??? basca basescu nu s-a gandit si el sa le dea ceva bonusuri, in acest fel probabil ca ar fi putut sa aprinda si ei un beculet.

Monica JITARIUC said...

e un cerc vicios...nu fac bani , dar nici nu fac nimic sa faca...in fine...putin mai complicat.

Anonymous said...

e banii o problema?

Monica JITARIUC said...

cred ca vointa si ideea de a se uni pentru o chestie comuna si a o duce si pana la bun sfarsit in general e la noi, la romani o problema...

ca de bani, ii podu' plin :)

Monica JITARIUC said...

io i-as pune pe bisnitarii din fata de la casele din schimb de pe magheru sa se uneasca intr-un comitet si sa faca magheru frumos.