03 January 2008

Despre cinste si putere

Incep anul cu un subiect care mi-a atras atentia: puterea cetateanului sau mai precis limitele puterii sale. In EVZ de azi Horia-Roman Patapievici zice ca sunt mai multe aspecte care fac ca puterea cetateanului sa fie doar aparenta si in orice caz sa fie foarte limitata. Aceste elemente sunt:

a/ logica de partid: votul alege, dar nu stabileste oferta. Stabilirea ofertei este in mana logicii de partid. Cetatenii nu pot vota decat in interiorul unei oferte pe care nu o controleaza;

b/ lipsa de control asupra autoritatilor;

c/ limita controlului democratic asupra functiilor alese ori numite

"In concluzie, singura putere reala a cetateanului nu este votul, (...) ci este cinstea politicianului, pe care nimeni nu o poate impune prin lege, si justitia, pe care nici o lege nu o poate determina sa faca dreptate. In ultima analiza, singura putere veritabila de care dispunem este cinstea fiecaruia dintre concetatenii nostri. " (sursa: EVZ)

4 comments:

andrei1205@yahoo.com said...

e klar ..... voi chiar va luati in serios menirea si atz inceput 2008 cu stangul....a mai observat cineva in ce hal s-a ingrasat HRP? alle le bleo!

Monica JITARIUC said...

s-a cam ingrasat...
si e cam nervos
cel putin io asa am observat

Anonymous said...

e vai de noi atunci...singura noastra speranta/scuza era ca "statul este cel mai mare tigan!" dar asa...cinstea fiecarui cetatean!for crying out loud!!!
vai de noi atunci.

Anonymous said...

si HRP asta...vai si de capul lui!