10 August 2007

Amintirile unei sali de cinematograf: ep. 5

In luna mai 1995 am si scris un mic articol,pe care am vrut sà-l public in ziarul local. Era de fapt un clasament al filmelor din luna mai,dupa numarul de spectatori,plus "Mustarul" meu .

CE vizioneaza CATI Sighisoreni ...

TOPUL FILMELOR LA SIGHISOARA

* MAI 95 *

Titlul filmului: Nr. SPECTATORI

1 ** STREETFIGHTER 1462

2 ** RAZBUNAREA TATALUI 959

3 ** INTERVIU CU UN VAMPIR 721

4 ** SUPERPOLITISTELE 483

5 ** STRALUCIRI SENZUALE 403

6 ** DUBLA AMENINTARE 242

7 ** ROCKERII ATACA RADIOUL 245

8 ** TOLERANTA ZERO 175

9 ** ONLY YOU 161


E frumos (?) ca d-l Van Damme se afla cu a sà capodopera pe primul loc, si indianul "Indrajeet" pe locul doi...
(Sper cà nu se citeste "Glasul Cetatii" la Consiliul Europei, ca iese iar balamuc...)

Dar "Only You" pe locul noua, nu constituie un element prea flatant pentru publicul sighisorean. De aceea,in luna Iunie cinema Lumina s-a orientat spre filme mult mai bune (?), ca de exemplu „Minciuni Adevarate“ si „Secretul Luptatorului Kung- Fu“

Fiecare primeste ce merità! Publicul nostru stapanul nostru ! De ce arata cinematograful asa cum arata ? De ce tarifele de intrare sunt cît sunt ? Ginditi-va bine,dragii nostrii ...cinefili ! Oare cine,oare cine...?

(Bineinteles, persoanele care nu au de ce sà se simta cu celebra zburàtoare in locul stiut, se exclud. Dealtfel,aceasta categorie nici nu e prea numeroasà...)

Depinde numai de voi ca -vorba aia - sà auzim de MAI BINE !

(Nu s-a publicat nicàieri...)

Bineinteles ca cinematograful atita in noi sentimentul de nemultumire, de fustrare fata de lume (viata de zi cu zi).Vorba cântecului...Viata nu e cinematograf....Niciodata solutie nu vor fi atit de usoare ca in "Terminator",niciodata sàruturile atit de inflacarate ca-n "Pe aripile vintului"
Niciodata un idiot nu va ajunge atit de departe ca "Forrest Gump".Cinematograful ne lasa lumea asa cum este ea:plina de neajunsuri.Dar el (cinematograful) e mereu iubit.Niciunde nu mai poate fi privita lumea cu ochi de copil,si niciunde aceasta lume nu pare ca ar mai putea fi salvata.
Cineva danseaza in ploaie,baiatul isi primeste fata,.Rick o lasa pe Ilsa sà plece. E.T.isi gaseste drumul spre casa...
Cel mai prapadit cinematograf de cartier este un templu al cinematografiei care produce multime de mici revelatii „Erlößungen“ Si niciuna dintre ele nu are nevoie de un Dumnezeu. Doar de niste oameni inimosi,die sich nicht scheuen im richtigen Augenblick zu töten, unverschämtzu lächeln oder zu küssen ..
Cinematograful e un mediu al masei. Nu produce infratiri. Dupa genericul de sfirsit fiecare e redat singuratatii sale, si iese in noapte. Iar daca a fost bine, nu spune nici un cuvint.

* Din Stern 14/95,Peter Praschl

... am simtit nevoia sà precizez cà era întunerec în sala de cinema deoarece, fiind doar 12 spectatori, cu trecerea timpului marele public de expresie românà va uita cum aratà cinematograful si e bine sà ràmânà scris .
(din „Academia Catavencu“ Nr.24(343), 16-22 Iunie 1998)

3 comments:

Anonymous said...

Filmul "True Lies" cu Schwarzy este totusi unul dintre filmele bune.... Vezi "purple Rose of Cairo" ...

andrei1205@yahoo.com said...

dadadada
true lies e chiar f bun
si in general toate filmele cu arnie sunt kuul
mai ales alea vechi cu conan

Monica JITARIUC said...

conan...barbarul?