24 March 2011

Omul de PR trebuie să fie mai mult om şi mai puţin “de PR”

Rebeca Pop de la PR Romania mi-a pus niste intrebari despre PR si online.
Eu am raspuns.
Voi puteti citi aici intregul interviu.

15 March 2011

Muzeul Micilor Artisti (concurs)


Muzeul Micilor Artisti cuprinde doua expozitii virtuale: "Tehnica si Talent" si "N-am vrut".

In acest muzeu parintii pot inscrie lucrarile de arta voluntara sau nu facute de cei mici. Este primul muzeu de acest fel si e sustinut de Groupama Asigurari (Asigurarea Locuintei cu Extra Acoperiri). Este un concurs simplu si premiile sunt frumoase.

Bafta!

sursa foto: aici.

06 March 2011

Daca aveti chef de droguri


mai puternice sau daca v-a placut la nebunie si va e dor de Requiem for a dream, uitati-va la Enter The Void. Filmul lui Gaspar Noe (Irreversible, Carne) din 2009 e despre multe lucruri, printre care si despre dementa in sensul ei oarecum cool, infiorator, ametitor si...dement. Si cum detest sa imi povesteasca cineva filmele, nu o sa o fac nici eu.
Enter The Void este un film care incepe cu Enter si se termina cu The Void si despre asta este si filmul.

Amintiri şi poveşti mai deocheate

Neagu Djuvara este un om din timpuri de demult. Numai cand ii pronunti numele te gandesti deja la o farfurioara de portelan cu dulceata de nuci verzi stand cuminte langa un borcan de şerbet si o cana de ceai intr-un salon mobilat in stil baroc, cu ferestre mari si draperii grele.


Dar, in Amintiri şi poveşti mai deocheate, o carte mai mica la propriu si la figurat decat alte carti de-ale lui, Neagu Djuvara povesteste povesti de demult, pe vremea cand bucuriile erau mai mici, tragediile mai mari si iubirile mult diferite. Si e vorba si despre iubiri in cartea asta, dar mai putin. Cartea cuprinde o serie de articole aparute in Playboy si scrise de Djuvara. Povestile sunt savuroase si scriitura placuta, veche si cu respect de limbă română, ceea ce le face absolut minunate.




Djuvara, Neagu: Amintiri şi poveşti mai deocheate, 2009, Editura
Humanitas, Memorialistică & Diaristică / Colectia: Seria Djuvara

03 March 2011

01 March 2011

Despre scris, Stephen King

Despre Stephen King stiam asa: ca scrie mult, foarte mult, ca lui ii apartin romanele de la care au pornit Shining, Misery, 1408, Carrie si ca e un scriitor dintr-asta overmarketizat care scoate cate un besteller pe an si deci, rupe tot. Nu mi-am schimbat parerea si nici nu stiu mai multe.

Dar, citind Misterul regelui. Despre scris am redescoperit niste truisme, niste adevaruri dintr-astea pe care le stim cu totii, le aplicam putini si le ignoram tot mai multi. In general, sunt reguli pentru scriitorii aspiranti sau chiar cei care deja sunt scriitori. Insa, regulile se aplica pentru toti cei care scriu.

Principala regula e sa scrii mult si sa citesti mult.

Apoi, dincolo de faptul ca nu exista reguli, mai sunt enuntate cateva reguli de genul:

- draftul al doilea sa contina cu 10% mai putine cuvinte decat primul draft

- elimina orice informatie inutila

- lasa-l si pe cititor sa faca ceva treaba. Se va atasa si ii va placea mai mult sa citeasca ce ai scris. Adica, ajunge sa ii zici ca personajul tau era o fata de liceu, genul aleia pline de cosuri si introverte. Cititorul va intelege exact cine si cum e personajul pentru ca am avut cu totii o astfel de colega in liceu. Astfel, cititorul va contribui, va construi, ii va pasa, se va simti inauntrul povestii tale

-la intrebarea "cum scrii" raspunsul ar trebui sa fie simplu: "cuvant cu cuvant"

-o poveste are trei parti: naratiunea, descrierea si dialogul. In viata reala nu exista intriga. Intriga apare singura, ea se autoface.

-pentru a incepe sa cauti povesti bune intreaba-te continuu :"Si daca..." si inverseaza, du la absurd, imagineaza-ti ca ar fi posibil sa...

In fine, in carte mai zice omul asta despre puternica legatura intre viata si scris, despre cum nu tre sa scrii pentru editura sau pentru public, ci doar pentru tine (bullshit), mai povesteste cum l-a lovit si aproape paralizat pe el o furgoneta albastra si alte chestii de genul asta care, insa, nu mi s-au parut relevante.

KING, Stephen, Misterul Regelui. Despre scris (
original: On Writing: A Memoir of the Craft), Editura Nemira, 2007

Romanian Stencils Archive


Un supermisto demers de arhivare a stencils-urilor din Romania: Romanian Stencils Archive.

sursa foto: AICI.