31 August 2009

Principiile Washington Post

DE AICI.
The first mission of a newspaper is to tell the truth as nearly as the truth can be ascertained.
Eugene Meyer


The newspaper shall tell ALL the truth so far as it can learn it, concerning the important affairs of America and the world.

As a disseminator of news, the paper shall observe the decencies that are obligatory upon a private gentleman.

What it prints shall be fit reading for the young as well as the old.

The newspaper's duty is to its readers and to the public at large, and not to the private interests of its owners.

In the pursuit of truth, the newspaper shall be prepared to make sacrifices of its material fortunes, if such a course be necessary for the public good.

The newspaper shall not be the ally of any special interest, but shall be fair and free and wholesome in its outlook on public affairs and public men.

29 August 2009

Imbatraneste limba romana

"a prinde de veste, numaidecât, de îndată, întocmai ca, osteneală, seamăn, a îndrăgi, tainic, a se ivi, în chip de, însemnătate, şiretlic, a regăsi, neprihănit, îndelungat, înavuţit, a da uitării, aidoma, a rosti, a dobândi, zadarnic, prin urmare, de-a pururi, a stărui, a făgădui, luare-aminte" sunt cuvinte ce se vor uita in curand, ce se vor elimina din limba vorbita prin nefolosire. Soirs (unul dintre blogurile preferate) povesteste si gandeste frumos si structurat despre asta AICI.

28 August 2009

In sfarsit s-a gandit cineva la guma asta de sters


via

Cum sa gatesti oua


Acum, reteta direct pe coaja + destinatia oului: omleta, ochiuri, paine in ou, spuma pentru bezele, etc:). Mai multe: AICI.

Make this video funny or epic

E foarte simplu.
Se da un filmulet.
Se da o poveste.
Se da un mouse + posibilitatea de a da CLICK pe FUNNY or EPIC.
Incercati AICI.

26 August 2009

Il divo: La straordinaria vita di Giulio Andreotti

Ce personaj!
Ce urechi!
Ce maini!
Ce cadenta imperturbabila a vocii!
Ce calm!
Ce vorbe grele!
Ce priviri inteligente! Ce putere! Ce vicii! Ce neinfricare! Ce sange parca mereu rece! Ce neiertare! Ce pragmatism! Ce filosofie de viata si de moarte! Ce strategie politica! Ce rezistenta! Ce maleabilitate! Ce masca de samurai!....
Ce personaj!
Il Divo

Despre Giulio Andreotti puteti citi aici.

Ostrov

Ostrov, adica The Island in engleza (desi nu ne intereseaza musai in engleza) este un film rusesc din 2006 regizat de Pavel Lungin.
Trebuie sa va uitati intr-o dupa-amiaza linistita, daca aveti dupa-amieze linistite, daca nu intr-o seara racoroasa si linistita, cand aveti mintea umpic mai limpede si sufletul umpic mai deschis.

Pe langa alte intrebari mi-a ramas in cap asta: de ce l-a omorat Cain pe Abel?

Hangover


Hangover este cea mai buna comedie pe care am vazut-o in ultima, lunga vreme. Am ras de la cap la coada, desi ce-i drept incepusem si destul de binedispusa vizionarea.

Scenariul reuseste sa exploateze extrem de bine un sambure banal si megafolosit ca punct de plecare in comedii: "Ce dracului am facut asta noapte?". Replici foarte bune si fapte foarte neasteptate sunt reteta unei seri vesele. Si a unui film asemenea.

Dupa ce il vazusem recent pe Zach Galifianakis in Visioneers il revad acum si ma convinge definitiv. Iar pe Bradley Cooper l-am regasit cu placere dupa ce nu l-am mai vazut demult, de pe cand urmaream in fiecare seara Alias pe Procinema (da, mi-a placut Alias acum ceva ani:)

Singurul lucru care nu mi-a placut e ca oamenii astia au planificat Hangover2 inainte chiar sa se apuce sa filmeze Hangover asta. Dar na, planificarea e cheia succesului, nu?

25 August 2009

Delicatessen


Asta e din ciclul "Recuperari".

Filmul lui Jeunet (da, cel care a facut Amelie) si Caro este de fapt o tragi-poezie suprarealista cu imagini memorabile. Unele dintre ele o sa va aduca aminte filmul lui Greenaway- The Cook the Thief His Wife & Her Lover, altele nu. Oricum, merita vazut pentru ca va va ramane in cap o lume fascinanta si supra si subpamanteana tratata intr-un mod trashy-art remarcabil.

Visioneers

Acesta este un fel de 1984 mai modern, asa. Filmul infatiseaza o distopie, stiut fiind ca oamenilor le este in general mai usor sa isi imagineze o distopie decat o utopie (mai multi vor fi cei ce pot sa iti zica cum o sa fie in iad decat cei ce pot sa isi imagineze raiul, de pilda).
Asadar, Visioneers este despre cum poate fi rau. Un rau enervant, un rau-rau care te poate face sa explodezi.

A...si inca ceva. Atmosfera este senzationala iar Zach Galifianakis face un rol genial.

24 August 2009

Mc Donald's For Black People

site-ul se numeste 365Black si este special creat de McDonald's pentru oamenii apartinand culturilor afro-americane.

21 August 2009

Horton Hears a Who!

Am vazut si alte filme in afara de desene in ultimul timp, dar am zis ca in prag de week-end sa recomand desene animate pentru ca week-end-ul este mai mult parca pentru desene animate decat restul saptamanii.

Horton Hears a Who este un desen animat tare frumos despre un elefant mare si bun, dar mai ales despre o lume ascunsa pe care el o apara. Lumea e mica, mica si in ea se vorbeste in rime si lumea asta trebuie salvata. Ceea ce e greu ca apare un cangur in peisaj care cere ajutorul unui vultur foarte rau care apoi urmareste elefantul, care oricum...se complica treaba de aici. Mai jos trailer-ul:


p.s. Horton...e bazat pe o poveste de Dr. Seuss. Daca stie cineva vreo editura care a tradus si publicat la noi, mi-ar placea sa imi spuna si mie. Dr. Seuss mi se pare un povestitor minunat (am ascultat si povestea din I Am Sam).

To-to-ro, totoro...la,la,la...totoro


Scriu despre niste desene supermisto pe care le-am vazut de curand pentru ca poate le gasiti si va plac si voua. Se numesc Tonari no Totoro, adica Vecinul Meu, Totoro. O lume cu multa imaginatie in ea, doua fetite cu un tata imaginativ si cu picioare neobosite fac ca sa se fuga mult dupa imagini frumoase si dupa fantezie in filmul asta.

19 August 2009

Poveste de prietenie

Cea mai frumoasa poveste de prietenie din ultima vreme am citit-o azi pe blogul Roxanei. Sunt foarte mandra de ea ca face ca toate lucrurile din jurul ei sa fie mai frumoase.
Bravo, Rox!

17 August 2009

Kontroll sau fantezie subterana


Prin martie scriam despre un film cu multe fantezii in el - Taxidermia. Filmul era regizat de un ungur.

Tot de un ungur am vazut un alt film, dar tot cu multe fantezii. Poate mai putine decat in Taxidermia si totusi parca mai multe decat in orice film romanesc (in filmele romanesti de obicei gasesti multe realitati si prea putine fantezii).

Dar sa va zis de asta: se numeste KONTROLL si e regizat de Nimród Antal. Daca vreti sa aflati ce cauta o fata imbracata in urs sau in iepuras in cabina unui sofer de metrou sau ce jocuri se mai pot inventa in pamant, tot la metrou filmul asta o sa va surprinda.

Sursa foto:aici.

Overheard la magazin

-Aveti apa plata?
-Da.
-La 5 litri?
-Da.
-Ce model?

Despre o carte densa si frumoasa

Imi place editura Vellant de cand stiu de Cartea despre printese date uitarii sau necunoscute. La Bookfest am trecut pe la standul lor si am descoperit Istoria Gustului pe care am luat-o pentru ca e frumoasa si ingrijita. La literatura era prezentat la loc de cinste romanul de idei a lui Nicholas Mosley- Monstri plini de speranta.

E un roman mare, enciclopedic si gros. Surprinde pentru ca e bine coagulat si bine documentat si bine scris. Si da, chiar e un roman de idei in sensul ca ramai in cap cu multe lucruri si daca te mai gandesti umpic la ce ai citit dupa ce termini cartea, e cu atat mai bine. E si cu iubire cartea asta, dar e mai ales cu pasiuni pentru alte chestii decat pasiuni pentru iubire.

Sper sa va placa.

p.s. si colectia pentru copii de la Vellant mi se pare tare frumoasa.

15 August 2009

Woodstock 1969


Se implinesc zilele astea 40 de ani de la "fenomenul Woodstock".
Sus vedeti posterul evenimentului la care au asistat in jur de 1 milion de oameni. La festival au cantat legende precum: Santana, The Who, Jimi Hendrix, Crosby Stills Nash & Young, Creedance Clearwater Revival, Jefferson Airplane, Blood Sweat & Tears, Joan Baez, Grateful Dead sau Janis Joplin.

EVZ publica un articol interesant despre cum a fost reflectat festivalul la pagina de stiri internationale din Scanteia Tineretului.
"Fenomenul Woodstock, în presa lui Ceauşescu"- EVZ- AICI.

Concertul aniversar de anul acesta a fost anulat "No money. No sponsors": mai multe AICI.

Despre Woostock gasiti pe wiki si pe net in general.

Filmul lui Ang Lee Talking Woodstock va avea premiera in curand si in Romania.

Daca vreti si alte detalii, intrebati-va parintii.

13 August 2009

Buffalo '66


Sunt la capitolul recuperari de filme si am ajuns la Buffalo '66 de si cu Vincent Gallo. Baiatu asta este supermisto si ca expresie si ca actor. Seamana mult cu Sorinache, un alt baiat care nu e insa actor.

Buffalo '66 este un film ce merita vazut pentru Vincent Gallo, dar si pentru Christina Ricci si pentru dansul ei senzual pe botul unei piste de bowling si pentru niste cadre stupide cu stupide cine in familie si pentru ca se termina foarte frumos si pentru ca e pana la urma cu iubire.

Enjoy!

Diverse

"Ştiinţa este ceea ce tatăl îl învaţă pe fiu. Tehnologia este ceea ce fiul îl învaţă pe tată." MICHEL SERRE
Dilema Veche

12 August 2009

Ti-au scris numele corect?

În urmă cu câţiva ani, circula o întâmplare legată de Dan Negru, care i s-ar fi plâns maestrului că presa din România îl face arşice. „Ţi-au scris numele corect?”, a întrebat Lazarov. „Da”, a sunat răspunsul bănăţeanului. „Vezi, asta e tot ceea ce contează”, a replicat producătorul.
Mai multe in editorialul lui Horia Ghibuţiu- "Omul care a schimbat sticla" in EVZ.

Ne dam pe hinta?


Am tot vazut oameni si branduri care instaleaza canapele in statiile de autobuz. E bine. Orice iese din conventional- cu conditia de a fi relevant- e ok si ma bucura.

Miniinstalatia face parte din campania Playing Spaces pe care o gasiti explicata si argumentata intr-un filmulet AICI.
p.s.La mine, in Sighisoara nu se zice "leagan". Se zice "hinta". Imi place mult cum suna: "hinta".

11 August 2009

Mongoleze


In primul rand, imi doresc foarte mult sa ajung in Mongolia si am si cercetat umpic in directia asta.
Pana una alta, ador peisajele mongoleze si sunt innebunita dupa copiii mongolezi si dupa linistea mongoleza si dupa culorile mongoleze si dupa imensele intinderi de pamant verde de acolo.


In ultimul timp am vazut doua filme pe care le recomand (nu in egala masura):
Mongolian Ping Pong/ Lü cao di (2005)- DA, de 8-9 pe imdb (atata i-am dat eu). Multa liniste in filmul asta si o tema atat de mica, aproape cat o minge de ping pong si atat de mare cat sa intre in sufletul unui copil.

Mongol: The Rise to Power of Genghis Khan (2007) -NU PREA, de 6-7 maxim, asa. Destul de eroic, poate prea eroic din cauza regizorului rus Sergei Bodrov. Si subiectul este mare si tratat cam necredibil. Da, Gingis Han este subiectul si cum a reusit el sa fie mare dupa ce a fost mic.

sursa foto: aici.

p.s. va mai aduc aminte (din aceeasi lume) si de filmul asta.

10 August 2009

Mickey Jackson Mouse


Adica, Mickey Mouse o sa isi faca operatie estetica multipla pentru a deveni om. Eventual.

Un proiect de Alessio Blanco pentru Walt Disney Company.

09 August 2009

Overpromissing


Vazuta la Constanta. Fotografiata de Razvan.

06 August 2009

Extremely Relaxing

Luxor Hot tubs & Saunas: KKK VS Afro
via

05 August 2009

Jocurile Olimpice 2016


In doua luni se va lua decizia asupra orasului care va gazdui Jocurile Olimpice de Vara din 2016.
Pana atunci, iata identitatile posibile.

Sursa: aici.

04 August 2009

Istoria codului de bare

Primul cod de bare a fost folosit in 26 iunie 1974 pentru prima data ca sa marcheze pretul unui pachet de guma Juicy Fruit - 67 de centi- si avea 59 de linii albe si negre.
Istoria codului de bare: aici.

Cafenelele cinstei din Indonezia si romanii

Dorin Oancea remarca in Business Magazin lipsa unor studii relevante despre comportamentul natiei romanesti dincolo de cate inghetate mananca pe an sau cate sapunuri folosesc. Aproape nici un studiu dintre cele mari nu raspunde la intrebarea DE CE? Ne lipsesc multe raspunsuri. Cateva exemple:
De ce sunt orasenii violenti?
De ce nu lucreaza taranii pamantul?
De ce este tara asta asa murdara?
si tot asa...

Astfel, in lipsa unor astfel de studii este greu sa apara in Romania un proiect semnificativ de educare, de explicare a corectitudinii si de exersare a ei precum cel din Indonezia. Aici au fost infiintate peste 7,000 de cafenele ale cinstei, in care fiecare plateste si isi ia restul si produsele in lipsa unui control si a unui personal. Doar 5% dintre cafenele au avut probleme de functionare.

Cititi editorialul lui Dorin Oancea aici.

02 August 2009

Martyrs


Si o scurta recomandare pentru iubitorii de filme horror care mai apreciaza si cate o idee strecurata printre valuri de sange si stive de cadavre: Martyrs.
Sursa foto: aici.

The Game (1997)



Este un film despre care nu as vrea sa va zic mai nimic. Asa ca o sa scriu cu liniute:
-da, este despre un fel de joc;
-se pare ca jocul chiar exista in anumite forme si in realitate;
-este surprinzator si desi dureaza ceva, te "tine";
-Sean Penn si Michael Douglas fac rolurile principale.

Pe masura ce vezi filmul te enervezi tot mai tare. Nu poate cineva sa iti faca asa ceva si sa mai aiba si acordul tau; si e frustrant sa nu poti opri nimic. Este aproape la fel de infurietor si inciudator ca si atunci cand te trezesti dimineata in locul si in lumea pe care le stii dintotdeauna si nimeni nu pare sa te mai recunoasca. Nici iubita, nici mama, nici vanzatoarea de la aprozar, nici colegii de birou (care birou?- nu ai lucrat niciodata acolo-). Groaznic. Situatia descrisa in ultimul paragraf e din Reconstruction, un film danez din 2003 (merita vazut si asta).

Gran Torino


Exista filme la care te uiti pentru ce zic, altele la care te uiti pentru ce zic altii. Mai sunt filme la care te uiti pentru mai multi oameni sau altele la care te uiti pentru un singur om.
Din ultima categorie face parte Gran Torino, ultimul film in care Clint Eastwood zice ca o sa joace. El a si regizat filmul si in general, el cam face pe de-a-ntregul filmul. Are un personaj bun (Walt Kowalski) pe care il construieste foarte bine. Asta e si cam singurul motiv de vazut filmul.