30 June 2007

LIVE from bestival

salut doamnelor, salut domnilor!

numele meu este monica si vreau sa va zic ca azi e o sambata frumoasa.
e ora 3 si ceva.
dansez de vreo ora la bestival.
in spatele meu e scena mare.
la bere nu e coada. deloc.
pe scena e brigada hades.
demult n-am mai vazut atatia oameni veseli si relaxati.
danseaza, doar pentru ei danseaza.

e o sambata tare frumoasa.

25 June 2007

Prezentari Idea Forum

O parte din prezentarile de la Idea Forum sunt downloadabile de aici.

O alta parte , nu.

Si cel mai nedownloadabil e spectacolul pe care -au facut unii dintre cei care au prezentat.

24 June 2007

Locuinte si utilaje

Conform unor cifre dintr-un anuar despre constructii si utilaje al Ziarului Financiar in tara noastra treaba cu locuintele sta nasol, mai precis:

-in Romania sunt 8,2 milioane de unitati locative (asta e cf Institutului National de Statistica)

-pe an se construiesc in medie aprox. 35,000 de locuinte;

-in 2006 s-au construit 38,000 de locuinte. Cererea de locuinte este de 1 milion pe an (cf. cererilor inregistrate la primarii)

p.s. pot sa va mai zic ca in respectivul anuar am citit o tona de chestii interesante despre utilajele de constructii. Cel mai bine vandut utilaj este buldo-excavatorul (2 in unu e intotdeauna mai bine) si cel mai scump utilaj este cel de 76 de t: 780,000 euro. Si btw...stiti cat costa o macara mai smechera?

Ei bine, intre 2 si 3 milioane de euro.

Vodka War

Ce e vodka si cum ar vrea Uniunea Europeana sa o defineasca, din ce e ea produsa si din ce ar trebuie produsa only...de la aceste intrebari pleaca doua tabere: una nordica, una sudica. Una zice una, alta zice alta...si uite asa si vodka e subiect de razboi.

Mai multe despre Vodka War: bbc.co.uk

Smashing hotel rooms

Niste baieti care conduc un lant hotelier din Spania, NH Hotels s-au decis sa organizeze un concurs pentru "30 stressed executives". Daca treci testele psihologice si te dovedesti a fi cel mai stresat, hotelul te lasa sa distrugi camere de hotel...uite-asa... Orice e permis de la spart de geamuri la demolat de pereti.

Sursa si continuarea pe: news.au

21 June 2007

Esti proasta ca noaptea

Vroiam doar sa va zic ca mie imi plac azi nectarinele si expresia "esti proasta ca noaptea".

De unde vine expresia asta?

Adica noaptea e proasta?

Am cautat cateva explicatii in capul meu si nu am gasit.

1.
Am gasit una pe net, pe site-ul ziarului Moldova Suverana (scuze nu merge sa pun link-ul, nu stiu de ce...):
"S-a constatat ca din rindul celor mai nenorocite domnisoare fac parte cele care ziua sunt frumoase, iar noaptea proaste", scrie marele ginditor Grigore Vieru"

2.
ce inseamna quot esti prost proasta ca noaptea: e intuneric in capul tau asta inseamna, ca nu ai nimic in cap noaptea inseamna lipsa totala a luminii proasta ca noaptea inseamna lipsa totala de inteligenta, iti bubuie capul de tont ce esti.

Cam atata...dar mie mi se pare draguta expresia asta: "esti proasta ca noaptea". Mi-ar placea sa se termine un spot asa "Daca nu cumperi biscutii Ulpio inseamna ca esti proasta ca noaptea!"...dar nu se termina asa nici una.

Amintirile unei sali de cinematograf-ep.3- (Filmul romanesc)

Am avut doua episoade din Amintirile unei sali de cinematograf.
Explicatia :Ce fac salile de cinematograf noaptea,cind nu au ce face ?
Episodul 1:Amintirile unei sali de cinematograf -ep1-
Episodul 2: Amintirile unei sali de cinematograf -ep.2-

Si AZI, episodul 3

F I L M U L R O M A N E S C


Al nostru, va sà zicà.Multa lume când vede cà pe afis scrie film românesc,zîmbeste in cel mai bun caz pe sub mustatà,si gândeste ce gândeste.
Nu suntem noi sàtui pîna peste cap de realitatea romaneasca,ne mai trebuie si filme? Intradevar in perioada "de trista amintire," productiile noaste erau cum erau.Mai ales cele facute la comanda de sus,pentru indeplinirea planului.La productia de filme ,ca si la toate celelalte,era un plan. Adica: Anul asta,trebuie facute atitea si atitea filme.Facem,sà traiti.Si s-au facut.Si nu au fost chiar toate idioate.Realizatorii incercau sà faca tot posibilul ca filmul lor sà iasa si cum vroiau ei.Unii regizori regizori dadeau cu carnetul de partid in masa ca filmul lor sà fie asa cum voiau ei sà fie.
In perioadele cele mai intunecate,ieseau la iveala filme bune si chiar excelente. Trebuie spus ca creatia cinematografica a romaniei se poate împarti in mai multe perioade.Inceputurile-clasicism-dupa 45- anii70-89 si de acu incolo.
Deoarece lucrez din 1979 la cinematograf,cunosc doar anii 70-80 mai bine.Cind nu eram angajat la cinematograf, nici eu nu ma prea duceam la filmele romanesti. Acum imi pare rau.
Imi pare rau ca nu am vazut unele filme la timpul lor. Poate vazute atunci,erau altfel pentru ca si eu eram altfel. Spre rusinea mea,nu am vazut "Reconstituirea" decit dupa optzecisinoua. Si tot asa alte filme bune . Prin anii saptezci,nu recunosteam nicicum ca n-am vazut Reconstituirea. Unul care nu a vazut acest film era privit de sus de asa zisi intelectuali ...
In schimb am avut poate norocul sà vad atunci alte filme romanesti ,la care eram dusi aproape cu forta toata clasa. Ni se promitea in cazul ca nu ne ducem la cutare film ni se scade nota la purtare etc,etc...
Spun,am avut norocul;pentru ca astfel am vazut unele creatii (sau creaturi !) pe care in mod normal nu le-as fi vazut. Nu as fi dat bani,ca sà vad astfel de filme,dar pina si in filmele astea proaste am putut gasi ceva bun citeodata.
Si pentru ca sà nu uit, sà va povestesc cum e cu filmul romanesc realizat dupa 89. Am rulat recent un film romanesc. Condamnati la fericire,film ralizat de Vladimir Tismaneanu, eseu despre experimentul comunist in romania. O ora si douazeci de minute,si sfirsit.
Bineinteles (?) nu a venit multa lume la cinematograf. Pe cine-l mai intereseaza astazi experimentul comunist? Ia mai duca-se....

Niste tineri stateau fata cinematografului si discutau destul de zgomotos - cred ca faceau planuri pentru revelion. Era ultimul spectacol din ziua aceea . Era frig, ploua. Trei bilete vindute.
I-am intrebat pe tinerii aceia frumosi, daca nu vor sà vada filmul. M-au intrebat daca e bun filmul. Vai doamne,nu. Nu e un film bun. E un film" horror",parsche subiectul este horror, personajele au fost monstrii totul a fost monstruos.Le-am explicat cam cu ce e filmul, le-am sps de Ghe.Ghiu.- Dej,si unul din ei a spus : Ce,parca eu il stiu pe asta ? Ei,au avut si tinerii astia ocazia sà vada ceva nou. Vreo zece tineri. Si ceilalti unde au ramas ?

La filmul acesta am avut in total citeva zeci de spectatori. Deci citeva zeci de oameni dintr-un oras au fost interesati de experimentul comunist in romania! Nu-mi vine sà cred ca exista oameni care nu stiu de gheorghiu-dej. Asta e semn ca imbatranesc. Va veni timpul cind tinerii nu vor mai sti de Ceausescu... Apoi de Iliescu...(...)

24. Decembrie 1993

Apoi am avut programat un film intitulat Timisoara 89. Ce s-a intimplat? L-am adus de la gara si nici nu am desfacut cutia,pentru ca am primit in paralel cu acest film filmul de mare succes minator 2 cu Schwarzenegger. Bineinteles ultimul avea prioritate.

Iar un "bineinteles" din asta tipic romanesc. Acum imi amintesc iarasi de timpurile de mai mult sau mai putin trista amintire,cind nimeni nu rula niste filme cum ar fi de exemplu „Partidul,Ceausescu,Poporul“ci prefera sà ruleze mai stiu eu ce western prafuit,sau altceva,numai bani sà iasa. In actele cinematografului figurau atunci sute de spectatori la filmul romanesc,spectatori care in realitate au vazut westernul prafuit.
Procedam la fel cu Timisoara 89 ? Oare sà uite lumea asa de repede? Sau sà nu vrea sà-si mai aminteasca? Am avut sentimentul ca retraiesc aele tinpuri. Ce dracu sà mai rulam porcaria aia de film?



VA URMA

Logo Organic Food


UE are un nou logo pentru mancarea organica. Asta de mai sus. Si...FT zice ca nu prea e bun logo-ul asta ca permite ca standardele impuse sa fie prea jos.
p.s. cel mai mare producator de organic food: Austria.

Marci de zi cu zi

Hellene mi-a zis sa zic si io ce marci sunt in viata mea zi de zi si o sa ii raspund ca mi-a zis mama ca asa-i frumos sa raspunzi la dintr-astea.

Asada, in viata mea zi de zi sunt muuulte marci pe care le folosesc, despre care citesc, despre care imi povestesc altii, pe care le vad la televizor, etc.

Nu am timp, Hellene, sa adun logo-uri si sa fac jpeg-uri asa ca, pe scurt, iata lista.

-Colgate, Nivea, Garnier, Etam, Zara,Mango,Cobalcescu,Cristaxi, Ana(cofetarie), Jacobs, Pui Mexican a la Silvia, Google, Blogger, Yahoo,Danone, , Microsoft, HP, QP, ETC...

Nu mai stiu...

20 June 2007

Curentul la romani

Stiti si voi ca asta cu ma trage curentul e doar la noi la romani. Un prieten bun m-a avertizat ca acuma ne-au dat la ziar:

"In Romania, the greatest threat to life today is not poverty, climate change or al-Qa'eda. It's moving air. Fans, air conditioning and open windows are not - as I had thought - useful mechanisms to generate a nice breeze, or give a little respite as summer temperatures climb to around 40 degrees. They are weapons of mass destruction."

"It turned out that "cur-rent", or the draught that circulates when two windows are open, is blamed in Romania for almost every ill one can think of. Toothache, headache, cold, flu, meningitis, paralysis, even death - all are apparently the result of moving air. This was solemnly confirmed to me by Vasile's mum, who has just retired from a 30-year career as a nurse."



De aici: Telegraph si continuarea AICI

19 June 2007

Happy Slapping

Astia in Franta nu numai ca sunt ciudati, dar eu probleme mari.

Una dintre ele -identificata mai demult de ei si denumita doar ca eu citesc mai rar Le Monde- este Happy Slapping.

Asta inseamna ca cineva bate pe cineva rau si in mod spontan (1 la 1) si un altul filmeaza cu mobilul apoi pune filmuletul pe net...ei bine, dupa ce unu a batut o profa in clasa si altul a filmat, niste comitete, asociatii ale mamelor cu bluze lila si ale tatilor ce nu poarta ochelari s-au reunit si au facut presiuni si statul a decis: si ala care filmeaza e pedepsit de lege. Legea a intrat in vigoare pe 7/03 anu asta.

Desigur, a aparut si contramiscarea initiata de un artist pe care il cheama Rosario Caltabiano: Anti Happy Slapping: adica asta inseamna sa filmezi/fotografiezi/imortalizezi pe strada gesturi de dragalasenie sau respect sau politete.

Cum transformam km in mile?

N-are legatura cu nimic, dar eu demult vroiam sa aflu formula magica de tranformare a km in mile....ta...nnnnaaa...am aflat-o.

Deci , nu are logica, dar retineti ca e corecta:

Deci: ai asa:

(Nr km/8 )*5= nr de mile corespunzatoare nr de km

Asa ca iei nr de km, il imparti la 8 si dup-aia inmultesti cu 5.

De ce la unii merge treaba?


Noi in Romania nu ne putem asocia nici chiar intr-o mica asociatie care sa aiba ca obiectiv inlaturarea zapezii din fata casei. In Franta, oamenii sunt extrem de asociativi...da-le un motiv si o pun de un comitet sau de o asociatie. (da, uneori exagereaza)


De exemplu, exista un Comitet al Comerciantilor de pe Champs Elysees. Toti patronii de magazine de pe celebrul bulevard sunt parte a acestui comitet. Si comitetul asta are un presedinte. Era pana de curand directorul magazinului Louis Vuitton. Asta cica avea multa treaba si nu se prea preocupa de comitet: prezentari de moda, fete, Milano, etc...asa ca membrii comitetului au facut un puci si l-au dat jos pe presedinte si au pus alt presedinte. (pe care l-am cunoscut si care este foarte misto si vorbaret si simpatic)


Si imi povestea omu asta - ce era directorul unui mare magazin de pe Champs Elysees - ca fiecare firma plateste iluminatul bulevardului de Craciun in functie de cati pomi are in fata magazinului. Deci, nu primarie, nu bani publici. Vreti sa fie frumos si asa? Fiecare magazin plateste. De 20 de ani in Paris nu s-au schimbat luminile de Craciun de pe Champs Elysees. Iar anul asta, noul presedinte a comitetului comerciantilor a reusit sa obtina schimbarea luminilor de Craciun. Asa ca ...Comitetul are activitate si inca una foarte eficienta si misto.


Asa ca sa nu mai pomenesc de activitatile Comitetului Comerciantilor ca infratiri (jumellage-uri) cu diverse avenue-uri comerciale din lume (nu, cu Calea Victoriei n-au pentru ca minima conditie pentru a fi considerata strada comerciala e sa ai 4 metri de trotoar). Pe langa infratiri si evenimente comune si simultane pe diverse strazi comerciale din lume, Comitetul Comerciantilor de pe Champs Elysees mai organizeaza decorari speciale pe bulevard (cum a fost in septembrie Sarbatoarea Graului) si tot asa...


Mi se pare foarte tare!


p.s. Comitetul Comerciantilor de pe Champs Elysees are, desigur, si un site. Asta. Intrati pe site (fr) sa vedeti ce misiuni are Comitetul (una dintre ele: adaptarea "cotidianului practic" al strazii la evolutiile societatii") si sa vedeti muuulte dintre actiunile promovate si chiar puse in practica de catre comitet.(aka Syndicat d'Initiative et de Défense des Champs-Elysées )


Chapeau!

SMIRTING

Gata, am revenit si o sa imi fac din nou timp de blog.

Am fost dupa cum v-am zis intr-un loc c-o treaba si am cunoscut foarte multi oameni din foarte multe tari. Desigur, din nou aceeasi reala problema in capul meu...cum naiba pot sa imi petrec viata intre Victoriei, Romana, Aviatiei si doua concedii pe an?

Lasand interogariile din capul meu deoparte, o sa va povestesc cateva chestii. De exemplu, stiti ca in Irlanda nu mai au oamenii voie sa fumeze in pub-uri si, in consecinta, isi iau berea afara si fumeaza si beau afara, pe strada. Aceasta iesire este si o oportunitate de a flirta.

Acest proces se numeste SMIRTING. (smoking+ flirting)...se pare ca merge atat de bine ca sunt oameni ce se apuca de fumat just for enjoying the smirting.

15 June 2007

Scuze

Am fost plecata intr-un loc, c-o treaba, sa vorbesc cu oamenii aia si am avut o pauza pe blog.

Dar, am adunat o groaza de povesti misto si abia astept sa va impartasesc cum oi avea umpic de timp.

Pe curand!

07 June 2007

Fairy tales

De la Roxxxybel, o glumita:

What is the difference between a white fairy tale and a black fairy tale?

The white fairy tale starts like this "Once upon the time..."

The black fairy tale starts like this "Yo! motherfuckers you ain't gonna believe this shit.."

06 June 2007

Jesus again

Dupa:
Religion is not about God

Lookin' good for Jesus
Accept Jesus Christ and Get a Free Playstation 2
Regina Maria, Clinica Unirea si Credinta Baha'i

iara o dau din comunicare in religie. Am primit un fluturas. Specia A5, increngatura hartie mata.

Vizual:
-un tanar cu o tanara se pupa pe o stanca ce sta intre doua stanci
-head:"Exista o singura limba mai cunoscuta decat limba dragostei..."
-selling sau whatever: Cursuri gratuite de limba engleza.

Pe verso:
-insight-ul clar, precis si pe bune mentionat :"Vorbesti limba engleza mai bine ca profesorul tau? Aceste cursuri sunt predate de americani!"
-adresa si date de contact

si...exact cum ghicisem de la Arial Italic folosit in toata tarasenia asta :"Cursuri sponsorizate de Biserica cu Isus Hristos a Sfintilor din Zilele din Urma"

Secta asta are un nume incorect scris , fara virgule si asa...si imparte fluturasi pentru cursuri de engleza. Oare cati participanti au pe curs?

Finally they did it


Nu mai merg demult la noaptea devoratorilor de publicitate.

Imi place insa ad-ul facut de Graffiti ca zice in el de povesti frumoase si pentru ca finally they've played with the logo.

Sa le dea Dumnezeu sanatate!

05 June 2007

Dar pe tine cine te iubeste mai mult: mama sau tata?

Astia de la reader's digest au facut impreuna cu Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant un studiu pe esantion de tineri 13-19 ani din cateva orase mai mari din tara noastra.

Si-au dat seama ca mamele sunt mai OK cu copiii (asta daca ne luam dupa perceptia copiilor).

Acest "mai OK" inseamna ca:

-mamele retin numele prietenilor mei : 54 % (tatii doar in proportie de 34%)
-tata nu discuta probleme legate de sex
-20 % dintre tati si 34% dintre mame stiu sa se imbrace frumos si asortat pe placul copiilor.
-40 % dintre copii cred ca mamele lor conduc mai prost masina ca tatii lor
-numai 46% dintre mame au simtul umorului spre deosebire de tati care au umor in mai mare masura, adica 57 % dintre copii au spus ca tata e mai fun.

Mai multe detalii in Cotidianul.

04 June 2007

Tu pe Tuborg!

In curentii astia de personalizare a orice, de "vreau sa ma simt special si unic, eu, eu , numai eu", Tuborg ii lasa pe oameni sa isi personalizeze sticlele de bere.

Adica, daca locuiesc in Danemarca si e ziua mea si comand minim 30 de sticle de Tuborg , ele vin cu fatza mea pe ele, sa stie tot cartieru' cine da de baut.

Dovada: aici

01 June 2007

Amintirile unei sali de cinematograf -ep.2-

Unde se duc totusi ratele alea din Central Park, iarna ?
Unde sunt zàpezile de antan ?
Ce fac sàlile de cinematograf noaptea,cind nu au ce face ?

Despre asta as vrea sà vorbesc eu aici. E meseria mea, si un subiect bun pentru orice meserias este meseria lui. Srungarului îi place sà povesteasca despre strungul sau, tractoristultui despre tractor, politicienilor le place sà vorbeasca prostii - fiecare despre ce se pricepe sà faca. Eu voi vorbi despre filme si cinematograf..Am avut si bucurii si necazuri in acesti ani sacrificati pe altarul celei de a saptea arte. O sà încerc sà-mi amintesc aici si de unele si de altele.

O sà încep cu...

I N C E P U T U L

Prin saptezecisisapte am terminat liceul. Tot in acelasi an, nu am intrat pentru prima oara. Multumesc. M-am dus ca tot omul la oficiul fortelor de munca. Mi-au spus sà incerc la cinema. La o saptamina dupa angajare,am plecat la Bucuresti la calificare si de craciun am inceput sà lucrez efectiv la cinema Lumina fost Puskin, fost Apollo.

Toti prietenii mei ma luau cam peste picior:- Ce ma, tocmai la cinematograf ai ajuns...

Dupa citiva ani, tot aceiasi prieteni ma intrebau:

- Nu aveti un post de "ajutor de ciine lup" pe la voi?

In fine, nu spun ca e o onoare deosebita sà lucrezi la un cinematograf dar e totusi mult mai bine decit in alte parti.

Nu aveam de ce sà-mi fie rusine.Nu-mi era rusine sà rup bilete, sà car cutiile cu film la garà sau chiar sà matur in fata cinematografului. Era o muncà ca oriocare alta. Ei,nu chiar ca oricare alta... Lucram in culturà. Desfundam buda si ziceam ca arta cere sacrificii.